Kuchenka gazowa czy indukcyjna? Podpowiadamy!

?>

Gotowanie to czynność, którą wykonujemy codziennie lub prawie codziennie. By było to łatwe i przyjemne, warto wyposażyć się w odpowiedni sprzęt. Choć mamy nowoczesne technologie, sporo osób wciąż korzysta z kuchenek gazowych. Czy są lepsze od płyt indukcyjnych? Jaką kuchenkę wybrać, by być zadowolonym?

Czym charakteryzuje się indukcja?

Płyta indukcyjna to sprzęt zasilany prądem, który wyposażony jest w specjalne cewki wytwarzające pole elektromagnetyczne. Na specjalnie zaprojektowanych polach ustawia się naczynia skonstruowane dla tych kuchenek. To na nich nagrzewa się dno naczyń. Pozostała część płyty indukcyjnej jest w pełni chłodna, a co za tym idzie – całkowicie bezpieczna dla osoby, która zajmuje się gotowaniem. Żadne dotknięcie nie spowoduje poparzenia się tą płytą. Jest to doskonały wybór dla domów i mieszkań, w których znajdują się dzieci. A jak wiadomo, są to istoty bardzo ciekawe świata, przez co są w stanie dotknąć praktycznie wszystkiego i wszędzie.

Płyty indukcyjne zapewniają komfortowe gotowanie. Najczęściej dostępne są w wersji do zabudowy w blacie. Płyty indukcyjne pozwalają na efektywne, precyzyjne oraz bardzo szybkie gotowanie. Są bardzo bezpieczne – nagrzewają tylko i wyłącznie garnek, nic poza nim. W obecnych czasach płyty często samodzielnie lokalizują miejsce położenia garnka, dzięki czemu automatycznie włączają swoje funkcje. Najnowsze technologie pozwalają również na użytkowanie płyt indukcyjnych, które wcale nie mają wyznaczonych konkretnych pól.

Kuchenka gazowa czy indukcyjna?

Jeszcze do niedawna królowały w naszych domach kuchenki gazowe. Kuchnia gazowa jest dość tania w porównaniu z kuchenką elektryczną czy płytą indukcyjną, a w przypadku braku prądu może dalej działać. Jednak mnóstwo osób, które urządzają swoje domy od podstaw czy wykonują remont, chętnie decydują się na płyty indukcyjne.

Kuchenka gazowa jest o tyle niebezpiecznym rozwiązaniem, iż wystarczy jedne nieuważny ruch, by zrobić sobie krzywdę. Notorycznie nadpalone włosy przez ogień, sparzone palce, zbytnio nagrzane garnki – to wszystko towarzyszy gotowaniu na kuchence gazowej. Jest to totalne przeciwieństwo płyty indukcyjnej, która nie wydziela ciepła bezpośrednio – podgrzewa jedynie przystosowane do tego garnki.

Współczesne płyty gazowe – czym się wyróżniają?

Nowoczesna technologia, innowacyjne rozwiązania sprawiły, że obecnie można dostać płytę gazową w nowoczesnym wydaniu. Płyta gazowa to inaczej gaz pod szkłem, który podczas procesu spalania natychmiast powoduje wzrost temperatury. Gotowanie na takiej płycie jest w pełni naturalne, a ponadto pozwala zachować smak oraz nietuzinkowy aromat potraw. Ceramiczne płyty gazowe to nowoczesne rozwiązanie dla osób, które preferują tradycyjne gotowanie. Płyty gazowe do zabudowy doskonale sprawdzają się w nowoczesnych kuchniach.

Stal nierdzewna najwyższej jakości oraz szkło ceramiczne to komponenty, które gwarantują doskonałą trwałość i wieloletnią pracę. Płyty gazowe do zabudowy to typ płyty grzewczej, który różni się jedynie paliwem – zasilana jest gazem. Płyta gazowa wymiary – obecnie na rynku można dostać praktycznie każdy wymiar takiej płyty gazowej. Ilość pól grzejnych zależy od naszego indywidualnego wyboru. Wiele produktów posiada palnik wok. Przyrządzanie posiłków na tego rodzaju sprzęcie jest niezwykle przyjemne, szybkie, efektowne. Funkcje dodatkowe, o jakich producenci nie zapominają to blokada rodzicielska, która pozwala odpowiednio zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych. Nowoczesny design to dopełnienie całości. Fantastyczne produkty znajdziesz na sklep Solgaz.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *